6. opatijski sportski dan

Opatijski sportski dan okupio preko 500 djece

Šesti po redu Opatijski sportski dan održan je 16. rujna pod motom „Reci DA sportu u Opatiji“ u Sportskoj dvorani Marino Cvetković, a manifestacijom je ujedno obilježen i Hrvatski olimpijski dan. Više od 500 djece, učenika i polaznika vrtića, došlo je pogledati koje sportove i aktivnosti nude opatijski klubovi i udruge te odabrati sport za sebe. Uživali su u prezentaciji loptačkih i borilačkih sportova, druženju s vatrogasnim potražnim psom Tsarom, razgledali planinarsku opremu, jedriličarsku opremu, puške i streljačku opremu, jedrilice, surf, go kart, uključili se u edukaciju Crvenog križa o davanju umjetnog disanja, igrali rekreativne igre u Decathlon kutku te još mnogo toga. Od ove je godine Opatijski sportski dan i dio preventivnog programa Odjela Prevencije Policijske uprave primorsko-goranske „Zajedno sve možemo“, a njihovi su djelatnici mališane upoznali s opremom i „pijanim naočalama“. Učenici starijih razreda krenuli su u šetnju povijesnim stazama Opatije, a rutu su pratili uz interaktivnu igru Green City, aplikacijom koju je napravila Udruga Žmergo. Ispred dvorane djeca su pisala poruke o sportu na velikoj foliji i crtali.

Program u Sportskoj dvorani otvorile su Opatijske mažoretkinje, a svjetski prvak u jedrenju na dasci Enrico Marotti i mladi karatist Leon Buršić podignuli su olimpijsku zastavu.

Predsjednik Sportskog saveza grada Opatija Dragutin Galina pozdravio je učenike iz OŠ Opatija i područnih škola, vrtićare i ostale posjetitelje te ih pozvao da se uključe u neku od sportskih ili rekreativnih aktivnosti koje nude članice opatijske sportske zajednice.

- Važno je da se djeca, ali i odrasli bave sportom i rekreacijom jer danas svi puno sjedimo ispred računala i ekrana. Predstavljamo paletu sportova koje nudi naša sportska zajednica te vas pozivam da se uključite i izaberete sport za sebe, rekao je Galina.

Prisutne su pozdravili i ravnatelj Osnovne škole Fredi Glavan, zamjenik gradonačelnika Emil Priskić i dječji gradonačelnik Vito Juričić, koji je i službeno otvorio manifestaciju.

- U Opatiji smo već odavno rekli DA sportu, a što svjedoče i danas prisutni brojni sportski klubovi.  Imamo svjetske europske i državne prvake koji pronose ime Opatije, istaknuo je Priskić.

Program je vodio Joso Krmpotić. Sportski savez grada Opatije predstavio je prigodnu brošuru „Reci DA sportu u Opatiji“ koja pruža informacije o opatijskim sportskim klubovima s ciljem približavanja sporta najmlađima i uspostavljanja kvalitetnog kontakta djece i roditelja sa sportom, kao i nekoliko savjeta za roditelje malih sportaša, a koja je podijeljena svim posjetiteljima.

Sportski savez grada Opatije organizira ovu manifestaciju već šestu godinu zaredom s ciljem edukacije i informiranja građana o dobrobiti sporta i rekreacije te upoznavanja javnosti s lokalnom sportskom zajednicom, a uz pomoć Osnovne škole „R. K. Jeretov“, Društva „Naša djeca“ i Kluba za športsku rekreaciju „Gorovo“. Proslava se događa na početku školske godine, u vrijeme kada se djeca uz podršku roditelja odlučuju u koju će se sportsku aktivnost upisati. Grad Opatija kao Grad prijatelj djece, kao i Osnovna škola „Rikard Katalinić Jeretov“ zalažu se za zdravo odrastanje svojih najmlađih sugrađana i njihovo uključivanje u sportske i rekreativne aktivnosti, pa je Opatijski sportski dan ušao i u kurikulum škole za opatijske osnovce, tako da manifestaciju svake godine u sklopu nastave posjećuju svi učenici škole - preko petsto učenika iz matične i područnih škola. Značaj i kvaliteta manifestacije prepoznata je ne samo u Opatiji, već i šire, pa joj je na Savjetovanju koordinatora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ održanom u Zagrebu dodijeljena Povelja za Naj-akciju u Hrvatskoj u 2014. godini, a od ove je godine Opatijski sportski dan i dio preventivnog programa Odjela Prevencije Policijske uprave primorsko-goranske „Zajedno sve možemo“.

Podijelite objavu