9. sportski dan

Održan 9. Opatijski sportski dan

Deveti po redu Opatijski sportski dan održan je u Sportskoj dvorani Marino Cvetković pod motom „Reci DA sportu u Opatiji“, a manifestacijom je ujedno obilježen i Hrvatski olimpijski dan.

Više od petsto djece, učenika osnovne škole i polaznika vrtića, odjevenih u bijele majice kao simbol obilježavanja Olimpijskog dana, upoznalo se s ponudom sportova koji se nude u Opatiji.

Prisutne su pozdravili predsjednik Sportskog saveza Dragutin Galina, dječja gradonačelnica Lucija Čerina, ravnateljica Osnovne škole Milana Međimorec i gradonačelnik Fernando Kirigin, koji je i službeno otvorio Opatijski sportski dan. Pozvali su djecu da odaberu sport za sebe uz poruku da je u životu, kao i u sportu važno biti ustrajan, igrati timski i pošteno, poštivati protivnika i voditi brigu o zdravlju.

Uz intoniranje olimpijske himne mlada tenisačica Dora Biondić u društvu magistra kineziologije i ambasadora Hrvatskog školskog sportskog saveza Marija Mlinarića podignula je olimpijsku zastavu, nakon čega su Mažoretkinje Opatijske rivijere plesom otvorile program. Učenici sedmih i osmih razreda sudjelovali su u šetnji povijesnim stazama Opatije uz voditelje KŠR Gorovo, a učenici od prvog do šestog razreda upoznali su se u sportskoj dvorani s ponudom i radom opatijskih sportskih udruga, isprobali razne sportove, okušali se u zabavnim rekreativnim igrama u Decathlon zoni i sudjelovali u prigodnim radionicama Društva „Naša djeca“ Opatija.

Tridesetak sportskih klubova s područja grada Opatije demonstriralo je olimpijske i druge sportove na svojim štandovima, rad s djecom i rad na promociji zdravog načina života, a svoj su rad predstavili i Gradsko društvo Crvenog križa Opatija, Dječji vrtić Opatija, Udruga osoba s invaliditetom, Udruga Žmergo i opatijski vatrogasci.

Posebno veselo bilo je na zajedničkom vježbanju svih posjetitelja i sudionika Opatijskog sportskog dana koje je vodio poznati trener i Opatijac Mario Mlinarić, uz pomoć mlade tenisačice Dore Biondić.

Svi sudionici Opatijskog sportskog dana dobili su bijele kape, poklon Hrvatskog olimpijskog odbora.

Sportski savez grada Opatije ove se godine pridružio promociji projekta "Child Safeguarding in Sport" te smo izradili promotivnu brošuru „Zaštita djece u sportu – Bonton u sportu“ u kojoj se nalazi QR kod za gledanje promotivnog videa navedenog projekta u kojem sudjeluju sportaši Janica Kostelić i Ivano Balić, trener Zlatko Dalić, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, a u brošuri se nalaze i pravila fair-play ponašanja u sportu za male sportaše, roditelje i trenere. Ministarstvo turizma i sporta RH partner je na zajedničkom projektu Vijeća Europe i Europske unije "Child Safeguarding in Sport" u sklopu kojeg je snimljen i istoimeni promotivni video. Cilj projekta je pružanje tehničke podrške javnim vlastima i sportskim organizacijama te usmjeravanje i praćenje europskih zemalja prema učinkovitoj zaštiti djece u sportu.

S ciljem promocije sportskih udruga koje djeluju na području grada Opatije uključenih u Sportski savez grada Opatija snimili smo promotivni film „Reci DA sportu u Opatiji“ u kojem su predstavljeni svi klubovi, a koji je prikazan svim učenicima opatijske osnovne škole kako bi se upoznali sa sportovima koji im se nude.

Manifestacija se održava uz podršku Naturalis d.o.o., Radnik Opatija d.d., Grada Opatije te Zajednice sportova Primorsko-goranske županije.

Sportski savez grada Opatije organizira ovu manifestaciju već devetu godinu zaredom s ciljem edukacije i informiranja građana o dobrobiti sporta i rekreacije te upoznavanja javnosti s lokalnom sportskom zajednicom, a uz pomoć Osnovne škole „R. K. Jeretov“, Društva „Naša djeca“ i Kluba za športsku rekreaciju „Gorovo“. Proslava se događa na početku školske godine, u vrijeme kada se djeca uz podršku roditelja odlučuju u koju će se sportsku aktivnost upisati. Grad Opatija kao Grad prijatelj djece, kao i Osnovna škola „Rikard Katalinić Jeretov“ zalažu se za zdravo odrastanje svojih najmlađih sugrađana i njihovo uključivanje u sportske i rekreativne aktivnosti, pa je Opatijski sportski dan ušao i u kurikulum škole za opatijske osnovce, tako da manifestaciju svake godine u sklopu nastave posjećuju svi učenici škole - preko petsto učenika iz matične i područnih škola.

9. sportski dan 9. sportski dan 9. sportski dan 9. sportski dan 9. sportski dan 9. sportski dan 9. sportski dan 9. sportski dan

Podijelite objavu